( زنجیرەیەک گفتوگۆ لەنێوان ئیمام مەهدی و ئەوکەسەی بەخۆی دەڵێت طريد سەبارەت بە پێشەوایەتی (ئیمامەت) و فەتوای وەحی تێگەیشتن )
- 1 -
ئیمام ناصر محمد یەمانی
26 - موحەڕەم - 1430 کۆچی
23 - 01 - 2009 زایینی
08:02 ئێوارە
[بۆ بەدواداچوونی بەستەری سەرەکی بەشداری بەیانەکە]
https://mahdialumma.online/showthread.php?p=3893
ـــــــــــــــــــــ
بەڵگەکانت چین لەسەر ئەوەی تۆ پێشەوایت (ئیمامیت)؟ ..
بەناوی اللە ی لە هەموو میهرەبان و بە بەزەییەکان میهرەبانترو بە بەزەییتر درودو سڵاو لەسەر محمد و کەس و کارە چاک و پاکەکەی و شوێنکەوتووانی حەق تا ئەو ڕۆژەی اللە لێپرسینەوە لەگەڵ بەندەکانیدا دەکات لەسەر ئایینەکەیان، دواتر..
پــ 1 : پرسیاری یەکەم مانای ئەوە چیە تۆ ئیمامیت؟
و1 : برای بەڕێزم اللە منی کردووە بە ئیمام بۆ لە اللە ترسە پارێزکارەکان بانگەواز دەکەم بۆ لای اللە لەسەر بەڵگەو بەرچاوڕوونیەکەی لای ئەو؛ کتێبەکەی اللە و سوننەتی حەق و ڕاست و دروستی نێردراوەکەی، وە اللە منی کردووە بە ئیمام بۆ لە اللە ترسە پارێزکارەکان، بە پشتڕاستکردنەوەی ئەم فەرموودەیەی اللە ی پایەبەرز: {وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا} صدق الله العظيم [الفرقان:74].
پــ 2 : بەڵگەکانت چین لەسەر ئەوەی تۆ پێشەوایت (ئیمامیت)؟
و2 : بەڵگەکانم لەسەر ئەوەی اللە منی کردووە بە ئیمام بۆ خەڵکی ئەوەیە کە دەسەڵاتی زانستەکەمی بەسەر سەرجەم زانایانی ئوممەتدا زیاد کردووە جا هەر زانایەک بە قورئان گفتوگۆم لەگەڵ بکات ئەوا هەر من بەڵگەکەی لە مەحکەمی قورئان بەسەردا جێبەجێ دەکەم تا ئەوکاتەی بەتەواوی خۆی بەدەستەوە دەدات، وە اللە ش دەسەڵاتی زانستی کردووە بە بەڵگەی خەلافەت لە یەکەم خەلیفەوە کە ئادەمە تا دواهەمینی هەموو خەلیفەکانی اللە ئیمام مەهدی حەقی لای پەروەردگاری هەموو خەڵکی جیهان، وە بەو پێیەی اللە ئادەمی لە زەوی بە خەلیفە هەڵبژارد بۆیە دەسەڵاتی زانستەکەی بەسەر ئەم فریشتانەدا زیاد کرد کە تێڕوانینێکی تریان هەبوو دەربارەی هەڵبژاردنەکەی ئادەم، جا لەپاشان اللە بەڵگەکەی بەسەردا جێبەجێ کردن جا ئەوەبوو ئادەم فێری هەموو ناوەکانی کردن (ناوی پێغەمبەرو خەلیفەو چاکەکارەکانی نەوەی خۆی) پاشان (اللە ی پایەبەرز) بە فریشتەکانی وت: {فَقَالَ أَنبِئُونِي بِأَسْمَاءِ هَـٰؤُلَاءِ إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ ﴿٣١﴾ قَالُوا سُبْحَانَكَ لَا عِلْمَ لَنَا إِلَّا مَا عَلَّمْتَنَا ۖ إِنَّكَ أَنتَ الْعَلِيمُ الْحَكِيمُ ﴿٣٢﴾ قَالَ يَا آدَمُ أَنبِئْهُم بِأَسْمَائِهِمْ} صدق الله العظيم [البقرة:31-32-33].
جا لێرەدا خەلافەتەکەی ئادەم سەلمێندرا جا ئەوە بوو اللە دەسەڵاتی زانستەکەی بەسەر هەموو فریشتەکاندا زیاد کرد تا اللە ئەمە بکات بە بەڵگەی جێنشینی (خەلافەت) و موڵک، وە اللە ش هەرخۆی خاوەنی موڵکەو موڵکەکەی دەدات بەوکەسەی دەیەوێت جا بۆ فریشتەکان و جن و مرۆڤیش هیچ نیە تەنها بیستن و گوێڕایەڵیکردنی خەلیفەی پەروەردگارەکەیان نەبێت، وە بۆ هیچ یەکێکیش ڕەوانیە خەلیفەی اللە لەبری ئەو هەڵبژێرێت تەنانەت پێغەمبەرەکانیش جا ئەمەی بۆ ڕەوانیە چونکە ئەوەی تایبەتە بە هەڵبژاردنی خەلیفەی اللە بریتیە لەم خاوەنی موڵکەی کە موڵکەکەی دەدات بەو کەسەی دەیەوێت، وە سەیری طالوت خەلیفەی اللە بکەن لە نەوەی ئیسرائیل جا ئەوەی هەڵیبژارد پێغەمبەرەکەیان نەبوو لەوکاتەی (نەوەی ئیسرائیل) بە پێغەمبەرەکەی خۆیان وت سەرکردەیەکیان بۆ دابنێت تا سەرکردایەتیان بکات بۆ (جەنگ کردن) لەپێناوی اللە، اللە ی پایەبەرزیش فەرموویەتی: {وَقَالَ لَهُمْ نَبِيُّهُمْ إِنَّ اللَّـهَ قَدْ بَعَثَ لَكُمْ طَالُوتَ مَلِكًا ۚ قَالُوا أَنَّىٰ يَكُونُ لَهُ الْمُلْكُ عَلَيْنَا وَنَحْنُ أَحَقُّ بِالْمُلْكِ مِنْهُ وَلَمْ يُؤْتَ سَعَةً مِّنَ الْمَالِ ۚ قَالَ إِنَّ اللَّـهَ اصْطَفَاهُ عَلَيْكُمْ وَزَادَهُ بَسْطَةً فِي الْعِلْمِ وَالْجِسْمِ ۖ وَاللَّـهُ يُؤْتِي مُلْكَهُ مَن يَشَاءُ ۚ وَاللَّـهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ ﴿٢٤٧﴾} صدق الله العظيم [البقرة].
جا لەپاش ئەمە لە میانەی ئەم ئایەتە مەحکەمانە دەزانین هەڵبژاردنی خەلیفە تایبەتە بەم خاوەنی موڵکەی موڵکەکەی دەدات بەوکەسەی دەیەوێت، وە بەهەمان شێوە اللە بە خەڵکی ڕاگەیاندووە چۆن بە خەلیفەکەی اللە لەسەریان دەزانن و دەیناسنەوە ئەویش بەوەی دواتر اللە بە دەسەڵاتی خەلافەتەکە لەسەریان پشتگیری دەکات جا دەسەڵاتی زانستی ئەوکەسە بەسەر هەموو ئەوانەدا زیاد دەکات کە بەسەریاندا هەڵیبژاردوون ئەمەش بۆ ئەوەی حوکم و دادوەری بکات لەنێوانیان بەوەی اللە دایبەزاندووەو فێری کردووە، وە ئەگەر ئیمام ناصر محمد یەمانی هەر بەڕاستی خەلیفەی اللە بوو لە زەوی و اللە ی پەروەردگاری هەموو خەڵکی جیهان هەڵیبژاردبێت ئەوا بێگومان دەبێت دەسەڵاتی زانستەکەی بەسەر سەرجەم زانایانی موسڵمانان زیاد کردبێت تا لە نێوانیان حوکم و دادوەری بکات لە هەموو ئەوەی دەربارەی جیاوازو ناکۆکن بە دەسەڵاتی زانستی کتێبەکەی اللە و سوننەتی حەق و ڕاست و دروستی نێردراوەکەی.
پــ 3 : وە کێ تۆی بە ئیمام دامەزراندووە؟
و3: ئەو اللە یە خاوەن موڵکە منی دامەزراندووە کە موڵکەکەی دەدات بەوکەسەی دەیەوێت، بە پشتڕاستکردنەوەی ڕێساو یاسای خەلافەتەکە لە کتێبەکەی اللە لەم فەرموودەیەی اللە ی پایەبەرز: {قَالَ إِنَّ اللَّـهَ اصْطَفَاهُ عَلَيْكُمْ وَزَادَهُ بَسْطَةً فِي الْعِلْمِ وَالْجِسْمِ ۖ وَاللَّـهُ يُؤْتِي مُلْكَهُ مَن يَشَاءُ ۚ وَاللَّـهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ} صدق الله العظيم [البقرة:247].
پــ 4 : مانای یەمانی چیە وە چۆن دەتوانیت ئەوە بسەلمێنیت تۆ یەمانیت؟
و4 : یەمانی لە یەمەنە هەروەک چۆن میسری لە میسرە یان فەڵەستینی لە فەڵەستینە، هەرچی سەلماندنی ئەوەیە کە من یەمانیم لەبەرئەوەیە یەمانی خەڵکی یەمەنەو لە یەمەنە وە باوکیشم یەمانیەو باپیریشم یەمانیەو باپیرە گەورەشم یەمەنیە لە گەورەوە بۆ گەورە.
پــ 5 : مانای ئەوە چیە تۆ مەهدی؟
و5: واتە من بانگەواز دەکەم بۆ ڕێگای ڕاست، وە ڕێنمایی موسڵمانان دەکەم بۆ لای حەق سەبارەت بە هەموو ئەوەی دەربارەی جیاوازو ناکۆکن، وە ڕێنمایی هەموو خەڵکی دەکەم بۆ لای حەق جا حەقیان بە دەسەڵاتی زانستی لای پەروەردگاری هەموو خەڵکی جیهان لە مەحکەمی قورئانی گەورە نیشان دەدەم.
پــ 6 : وە کێ هیدایەتی دایت؟
و6: ئەو پەروەردگارەم هیدایەتی دام کە منی هەڵبژاردووە وە کردوومی بە یەکێک لە کەسە دڵنیایەکان دەربارەی ئایەت و نیشانەکانی، بە پشتڕاستکردنەوەی ئەم فەرموودەیەی اللە ی پایەبەرز: {وَجَعَلْنَا مِنْهُمْ أَئِمَّةً يَهْدُونَ بِأَمْرِنَا لَمَّا صَبَرُوا ۖ وَكَانُوا بِآيَاتنَا يُوقِنُونَ ﴿٢٤﴾} صدق الله العظيم [السجدة].
پــ 7 : وە چۆن هیدایەتدرایت؟
و7: هیدایەتدرام بۆ لای حەق لەدوای ئەوەی کەسێک بووم بەدوای حەق و ڕاستیدا دەگەڕام وە ئاوات و خۆزگەی شوێنکەوتنی حەق و ڕاستیم دەکرد لەبەرئەوەی هیچی ترم نەدەویست جگە لە حەق و ڕاستی نەبێت جا حەقیش هیدایەتی دام بۆ لای، بە پشتڕاستکردنەوەی بەڵێنە حەق و ڕاست و دروستەکەی لەم فەرموودەیەی پایەبەرزی بۆی: {وَالَّذِينَ جَاهَدُوا فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا ۚ وَإِنَّ اللَّـهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِينَ ﴿٦٩﴾} صدق الله العظيم [العنكبوت].
پــ 8 : وە چۆن دەیسەلمێنیت تۆ ئیمام مەهدی دوانزەهەمیت، وە ئەو ئیمامەی پێش تۆ کێ بووە کە هەواڵی دەربارەی تۆو هاتنی تۆ داوە؟
و8: من هیچ شتێکم دەربارەی پێشەوا (ئیمام) ـەکان نەدەزانی وە خاوەن هیچ زانستێک نەبووم و تەنها لە ئاستی موسڵمانانی باودا بووم و لە زانایانیش نەبووم، لە شەوێکدا بینیم لە ناوەڕاستی دە پیاو بووم کە بە شێوەی بازنەیی وەستابوون، جا لە پاشان پێم وتن ئیمام عەلی کوڕی ئەبو تاڵیبم نیشان بدەن، جا لەپاشان یەکێکیان کە لەپێشم بوو هەنگاوێک بەرەو دواوە کشایەوە پاشان هەنگاوێک بەرەو تەنیشت و وتی: ئەمە ئیمام عەلی کوڕی ئەبو تاڵیبە کە لە دەرەوەی بازنەی دە کەسەکە بوو، پاشان بە ئاڕاستەی ئەو ڕۆیشتم و بە هەردوو دەستم دەستیم گرت و پێم وت: محمد نێردراوی اللە م نیشان بدە درودو سڵاوی اللە لەسەر خۆی و کەس و کارەکەی.
جا لەپاش ئەمە بردمیە لای ستونێکی ناوەڕاستی ئەو ژوورەی ئێمەی لێ بوو جا بینیم محمد نێردراوی اللە درودو سڵاوی اللە لەسەر خۆی و کەس و کارەکەی لەلای (ستونەکەوە) دانیشتووەو پشتی بە ستونەکە داداوە، جا لەپاشان لەبەردەمیدا چۆکم داداو ڕوخسارم خستە سەر ملی و چەندین جار ماچم کردو لەلای دانیشتم و فەتوای دەربارەی مندا، بەڵام محمد نێردراوی اللە دەزانێت ڕوئیا تایبەتە بە خاوەنەکەی بەڵام فەرمووی: [وما جادلك أحد من القرآن إلا غلبتَه].
واتە [هەر یەکێک گفتوگۆت لەگەڵ بکات بە قورئان ئەوا هەرتۆ دەیبەزێنێت].
ڕوئیاکە بەحەق کۆتایی هات.
وە لەمیانەی ئەم ڕوئیایەوە زانیم ئەو دە پیاوەی بە شێوەیەکی بازنەیی دەوری منیان دابوو بریتی بوون لە ئیمامەکانی بنەماڵەی پێغەمبەر (ئالی بەیت) لە نەوەی ئیمام عەلی کوڕی ئەبو تاڵیب، هەرچی ئیمامی خەلیفەی اللە ی دوای نێردراوەکەیەتی ئەوا لە دەرەوەی بازنەی دە کەسەکە بوو جا بەم شێوەیە ژمارەیان بوو بە یانزە ئیمام لە بنەماڵەی پێغەمبەر (ئالی بەیت)، جا زانیم من ئیمامی دوانزەهەمم لە بنەماڵەی پێغەمبەر لە نەوەی ئیمام عەلی کوڕی ئەبو تاڵیب درودو سڵاوی لێبێت، وە هەمووشمان ئێمەو محمد نێردراوی اللە درودو سڵاوی اللە لەسەر خۆی و کەس و کارەکەی لە ماڵێکدا بووین کە لە شێوەی ژوورێکی گەورە بوو اللە ش لەسەر ئەوەی دەیڵێم شاهێدو وەکیلە.
بەڵام ئەی پرسیارکار من هۆشداریت پێدەدەم لەوەی نەکەیت بڕوا بەوە بکەیت من مەهدی چاوەڕوانکراوی ئیمامی دوانزەهەمم لە بنەماڵەی پاکی پێغەمبەر ئەگەر بێتو بەڕاستگەڕانی ڕوئیا حەقەکە لەسەر ئەرزی واقع نەبینیت بەوەی اللە دەسەڵاتی زانستەکەمی زیادکردووە لە زانستی بەیانی حەق و ڕاست و دروستی زیکری قورئان جا هەر زانایەک بە قورئان گفتوگۆم لەگەڵ بکات ئەوا هەر من بەو دەسەڵاتی زانستە حەقە ڕازیکەرە دەیبەزێنم کە بە هیچ شێوەیەک ناتوانێت گفتوگۆی دەربارە بکات جا بەتەواوی خۆی بەدەستەوە دەدات ئەگەر بێتو بڕوای بە قورئانی گەورە هەبێت، ئەمەش لەبەرئەوەی محمد نێردراوی اللە درودو سڵاوی اللە لەسەر خۆی و کەس و کارەکەی لە ڕوئیاکەدا پێی فەرمووم هەرگیز کەس گفتوگۆت لەگەڵ ناکات بە قورئان لەم کاتەدا هەر تۆ دەیبەزێنیت، بەو مانایەی هەرگیز زانایەک نابێت لە قورئان گفتوگۆم لەگەڵ بکات لەم کاتەدا هەر من بە دەسەڵاتی زانست دەیبەزێنم، دادوەرەکەش مێزی گفتوگۆیە بە دەسەڵاتی زانست بە بەیانی حەق و ڕاست و دروستی قورئان، جا ئایا کەسێک هەیە پەندو وانەو ئامۆژگاری وەربگرێت و بڕوا بەوە بکات من ئیمام مەهدی چاوەڕواکراو ئیمامی دوانزەهەمم لە بنەماڵەی پاکی پێغەمبەر؟ وە اللە و نێردراوەکەشی ناوەکانی ئەوانیان پێ ڕانەگەیاندووم لەبەرئەوەی من گرنکی بە ناوەکانیان نادەم؛ بەڵکو حیکمەتەکە لە ڕوونکردنەوەی ژمارەکەیانە ئەمەش بۆ ئەوەی بزانم من ئیمامی دوانزەهەمم لە بنەماڵەی پاکی پێغەمبەر، خۆ ئەگەر ئێستا ئەوان بوونیان هەبووایەو بژیابان ئەوا هیچ کارێکیان نەبوو جگە لەوەی دەبووایە هەموویان شوێنی من کەوتبان، وە لەسەرووی هەموو خاوەن زانستێکیشەوە زاناتر هەیە.
پــ 9 : من کەسێکی موەحیدم بۆ اللە ی بەدەسەڵاتی خاوەن شکۆ وە شاهێدی دەدەم هیچ پەرستراوێک نیە جگە لە اللە نەبێت جا ئایا پێویستە لەسەرم باوەڕت پێبهێنم؟ وە لەبەرچی؟
و9 : بەڵێ باوەڕهێنان بە من و بانگەوازەکەم حەقێکی پێویستە وە مەرجە حەقەکەی ئێوەش لەسەر ئێمە ئەوەیە ئەوە ببینن کە اللە ڕوئیاکەی بە حەق بەڕاستگەڕاندووم جا دەسەڵاتی زانستەکەمی بە بەیانی حەق و ڕاست دروستی زیکری قورئان بەسەر سەرجەم زانایانی موسڵمانان زیادکردووە بۆ یەکخستنەوەو کۆکردنەوەی پەرش و بڵاویەکەیان و نەهێشتنی شکستەکانیان وە بە حەق دادوەری بکەم لە نێوانیان سەبارەت بە هەموو ئەوەی دەربارەی جیاوازو ناکۆکن تا وشەی اللە بەرزو بڵند بێت و اللە ش بە بەندەکەی نورەکەی تەواو بکات هەرچەندە تاوانکارانیش حەزی پێنەکەن و ڕقیان لە دەرکەوتنەکەی بێت، وە ئەوەی پشتی لە حەق هەڵکرد لەدوای ئەوەی بۆی ڕوون بوویەوە هەر بەڕاستی اللە ناوەکەی ناصر محمد یەمانی کردووە بە هەواڵ و ناونیشان و ئاڵای بانگەوازەکەی وە بەوەی بانگەواز دەکات بۆ لای حەق و ڕێنمایی دەکات بۆ ڕێگای ڕاست؛ جا ئەوەی پشتی لە حەق هەڵکرد لەدوای ئەوەی زانستەکەی بۆ ڕوونبوویەوە ئەوا حوکم و دادوەریەکە هەر بۆ اللە یە کە خێراترینی ئەوانەیە کاروبارەکان تاوتوێ و حساب دەکەن.
پــ 10 : جیاوازی لەنێوان تۆو مەهدیەکانی تر چیە؟
و10 : هەر کەسێک بانگەواز بۆ لای حەق بکات و بە دەسەڵاتی زانست بۆ ڕێگای ڕاست ڕێنمایی بکات ئەوا مەهدیە بۆ ڕێگای ڕاست جا ئەگەر نێردراوو پێغەمبەرەکان بن یان خەلیفەکان، تەنانەت محمد نێردراوی اللە محمدیش درودو سڵاوی اللە لەسەر خۆی و کەس و کارەکەی مەهدیە بۆ لای حەق لەبەرئەوەی بە دەسەڵاتی زانستی حەق و ڕاست و دروست ڕێنمایی کردووە بۆ لای حەق حەقیش بریتیە لە اللە، بە پشتڕاستکردنەوەی ئەم فەرموودەیەی اللە ی پایەبەرز: {وَإِنَّكَ لَتَهْدِي إِلَىٰ صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ} صدق الله العظيم [الشورى:52].
بەهەمان شێوە سەرجەم ئەوانەی اللە هەڵیبژاردوون بە ئیمام بۆ خەڵکی لە نەوەی ئادەم بریتین لە مەهدیەکان بۆ ڕێگای ڕاست، بە پشتڕاستکردنەوەی ئەم فەرموودەیەی اللە ی پایەبەرز: {وَجَعَلْنَا مِنْهُمْ أَئِمَّةً يَهْدُونَ بِأَمْرِنَا لَمَّا صَبَرُوا ۖ وَكَانُوا بِآيَاتِنَا يُوقِنُونَ ﴿٢٤﴾} صدق الله العظيم [السجدة].
بۆیەش من ئیمامی دوانزەهەم مەهدی چاوەڕوانکراو لە بنەماڵەی پاکی پێغەمبەر دواهەمینی هەموو خەلیفەکانی اللە م، وە درودو سڵاو لەسەر نێردراوو پێغەمبەران، سوپاس و ستایشیش بۆ اللە ی پەروەردگاری هەموو خەڵکی جیهان..
برات ئیمام مەهدی بۆ لای حەق و ڕێگای ڕاست بەسەرخەری ئەوەی محمد نێردراوی اللە هێناویەتی کە ڕەحمەتە بۆ هەموو خەڵکی جیهان؛ ناصر محمد یەمانی.